Τμήμα Στατιστικής, Μηχανοργάνωσης
& Πληροφορικής

Search
Close this search box.

Πώς και πού μπορώ να συνδεθώ μέσω του ακαδημαϊκού WiFi (Eduroam);

Η υπηρεσία EDUROAM είναι μια ασφαλής υπηρεσία πρόσβασης περιαγωγής που αναπτύχθηκε για τη διεθνή ερευνητική και εκπαιδευτική κοινότητα με σκοπό να επιτρέπει σε φοιτητές/τριες, ερευνητές και προσωπικό από τα συμμετέχοντα ιδρύματα τη σύνδεση στο Internet όταν αυτοί βρίσκονται σε συγκεκριμένους χώρους του Πανεπιστημίου, αλλά και όταν επισκέπτονται άλλα συμμετέχοντα ιδρύματα, απλά ανοίγοντας το WiFi δίκτυο της συσκευής τους (laptop, tablet, smartphone).  Η πρόσβαση παρέχεται σε μέλη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με ιδρυματικό λογαριασμό και μέλη άλλων ιδρυμάτων της υποδομής eduroam.

Η ρύθμιση γίνεται μία φορά και η πρόσβαση είναι εφικτή στο χώρο οποιουδήποτε ίδρυματος συμμετέχει στην υποδομή. Παρέχει δε, πλήρη και ασφαλή (κρυπτογραφημένη) σύνδεση στο δίκτυο.

Σύνδεση σε Ασύρματο Δίκτυο “Eduroam” με Windows 10

Η σύνδεση στο eduroam μέσω συσκευών με λειτουργικό Windows 10, μπορεί να γίνει άμεσα ακολουθώντας τις παρακάτω απλές οδηγίες:

  • Επιλέγετε το εικονίδιο δικτύου (κάτω δεξιά)
  • Επιλέγετε το ασύρματο δίκτυο «eduroam»
  • Πατήστε στο «Σύνδεση»
  • Εισάγετε τα προσωπικά σας στοιχεία σύνδεσης προσθέτοντας ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ μετά το username σας το επίθημα @uom.gr . Ως στοιχεία σύνδεσης, χρησιμοποιήστε αυτά που έχετε στην Κεντρική Υπηρεσία Πιστοποίησης του Ιδρύματος (URegister).
  • Επιλέγξτε «ΟΚ» για να συνεχίσετε.

Εάν έχετε κάνει σωστά την διαδικασία εγκατάστασης του προφίλ Ασύρματου Δικτύου «eduroam» και έχετε εισάγει σωστά τα στοιχεία σας, η σύνδεσή σας θα έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Συνοπτικές Οδηγίες σύνδεσης στο Eduroam μέσω εργαλείου CAT.

Οι χρήστες Πανεπιστημίου Μακεδονίας μπορούν να κατεβάσουν το πακέτο εγκατάστασης (CAT) για συσκευές με Windows από την ιστοσελίδα:
https://cat.eduroam.org/?idp=5777.
Το EduroamCAT αυτόματα θα αναγνωρίσει το λειτουργικό σας σύστημα και την έκδοση Λογισμικού που διαθέτετε και θα σας προτείνει το κατάλληλο πακέτο για την συσκευή σας όπως δείχνει η παρακάτω εικόνα. Επιλέγετε το προτεινόμενο για συνέχεια ή τον σύνδεσμο «Όλες οι πλατφόρμες».

Για να συνεχίσετε επιλέξτε το προτεινόμενο ή τον σύνδεσμο «Επιλέξτε διαφορετικό πακέτο εγκατάστασης για λήψη» και θα δείτε όλες τις διαθέσιμες εκδόσεις για όσα λειτουργικά συστήματα υποστηρίζονται.


Αφού επιλέξετε το επιθυμητό πακέτο θα εμφανισθεί το παρακάτω μήνυμα καλωσορίσματος. Παράλληλα θα ξεκινήσει η λήψη του αρχείου που είναι απαραίτητο για την δημιουργία προφίλ. (Στην περίπτωση που για κάποιο λόγο δεν ξεκινήσει η αυτόματη λήψη του αρχείου επιλέγετε την ένδειξη «σύνδεσμο» όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα).


Μετά την λήψη του πακέτου μπορείτε να ξεκινήσετε την διαδικασία εγκατάστασης του. Αρχικά θα εμφανιστεί η παρακάτω οθόνη η οποία σας πληροφορεί ότι το πακέτο εγκατάστασης πρόκειται να δημιουργήσει το Προφίλ για το Ασύρματο Δίκτυο «eduroam» για χρήστες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.



Επιλέγετε «Επόμενο» για να συνεχίσετε.
Στην επόμενη οθόνη θα πρέπει να γίνει εισαγωγή των προσωπικών σας στοιχείων (Username-Password) που διαθέτετε στην Κεντρική Αρχή Πιστοποίησης του Ιδρύματος (URegister).

ΠΡΟΣΟΧΗ μετά το Όνομα Χρήστη(Username) να υπάρχει το επίθημα @uom.gr. και όχι το edu.uom.gr !!!


Επιλέγετε «Εγκατάσταση» για να συνεχίσετε.

Μετά την επιλογή «Εγκατάσταση» θα εμφανισθεί «Προειδοποίηση ασφάλειας» σχετικά με το πιστοποιητικό που πρόκειται να εγκατασταθεί. Επιλέγετε «Ναι» για να συνεχίσετε.
Η διαδικασία εγκατάστασης του Προφίλ για το Ασύρματο Δίκτυο «Eduroam» έχει πλέον ολοκληρωθεί. Επιλέγετε «Τέλος» για να ολοκληρώσετε την διαδικασία.

Σύνδεση στο Ασύρματο Δίκτυο “Eduroam” με Android

Για την σύνδεση σας στο eduroam μέσω συσκευών Android, προτείνεται η χρήση του έτοιμου πακέτου ρυθμίσεων CAT (Configuration Assistant Tool).
Μέσω του πακέτου CAT δημιουργείται το προφίλ του δικτύου αυτόματα και απλοποιείται η σύνδεσή σας στο δίκτυο Eduroam.
Αρχικά εγκαταστήστε την γενική εφαρμογή eduroam CAT από το Google Play Store εδώ:
https://play.google.com/store/apps/details?id=uk.ac.swansea.eduroamcat&hl=el
Όταν σας ζητηθούν τα στοιχεία σύνδεσης, χρησιμοποιήστε αυτά που έχετε στην Κεντρική Υπηρεσία Πιστοποίησης του Ιδρύματος (URegister) προσθέτοντας μετά το username σας το επίθημα @uom.gr.
Εάν έχετε κάνει σωστά την διαδικασία και έχετε εισάγει σωστά τα στοιχεία σας είστε έτοιμοι για σύνδεση.

Σύνδεση σε Ασύρματο Δίκτυο “Eduroam” με iOS

Για την σύνδεση σας στο eduroam μέσω συσκευών με iOS , προτείνεται η χρήση του έτοιμου πακέτου ρυθμίσεων CAT (Configuration Assistant Tool).
Μέσω του πακέτου CAT δημιουργείται το προφίλ του δικτύου αυτόματα και απλοποιείται η σύνδεσή σας στο δίκτυο Eduroam.
Οι χρήστες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας μπορούν να κατεβάσουν το πακέτο εγκατάστασης (CAT) για συσκευές με iOS από την ιστοσελίδα:
https://cat.eduroam.org/?idp=5777
Με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του πακέτου θα δημιουργηθεί στην συσκευή σας το προφίλ Ασύρματου Δικτύου eduroam .

Με ενεργοποιημένο το wifi της συσκευής μας, επιλέγετε (εφόσον υπάρχει διαθέσιμο στο σημείο που βρισκόσαστε) το Ασύρματο Δίκτυο «eduroam».
Όταν σας ζητηθούν τα στοιχεία σύνδεσης, χρησιμοποιήστε αυτά που έχετε στην Κεντρική Υπηρεσία Πιστοποίησης του Ιδρύματος (URegister) προσθέτοντας ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ μετά το username σας το επίθεμα @uom.gr.
Εάν έχετε κάνει σωστά την διαδικασία εγκατάστασης του προφίλ Ασύρματου Δικτύου «eduroam» και έχετε εισάγει σωστά τα στοιχεία σας η σύνδεσή σας έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Σημεία πρόσβασης στο δίκτυο «Eduroam» στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας έχουν τοποθετηθεί –προς το παρόν- 5 κεραίες για σύνδεση στο δίκτυο «Eduroam», στα εξής σημεία:
1) Εργαστήριο ΚΗΥΔ
2) Αίθουσα Συνεδρίων
3) Αίθουσα τηλεκπαίδευσης
4) Αμφιθέατρο 14
5) Είσοδος Πανεπιστημίου Μακεδονίας (θυρωρείο)